Wearable blog

 

  • nemen routinematige handelingen – hoofdzakelijk monitoring – over, zodat zorgverleners meer tijd hebben voor interactie met hun patiënten.
  • geven patiënten de kans om intensiever en beter contact te houden met zorgverleners en met hun naaste omgeving.

Wearables in de ouderenzorg

Ouderen moeten veel langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat wearables daarbij van pas komen, weten we al langer: denk maar aan het seniorenalarm dat we al tientallen jaren kennen. Met een smartwatch is er nog meer mogelijk.Dit proefproject met een Samsung Gear S2 toont mooi hoe wearables de ouderenzorg van de toekomst verrijken. De technologie helpt senioren bij alledaagse handelingen : met simpele handgebaren bedienen ze domotica, lichten, sloten en verwarming. Zorgverleners krijgen regelmatig een snapshot van het dagelijks leven van de ouderen: hoeveel en hoe goed slapen ze, in welke ruimtes brengen ze de meeste tijd door, drinken en eten ze voldoende? Zo kunnen ze beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van emoties en

Virtual reality in de zorg

Bij het ouder worden hoort vaak ook verminderde mobiliteit. Gevolg: een groter risico op vereenzaming. Geen wonder dat de tablet – als gebruiksvriendelijk apparaat om te communiceren met vrienden, familie en zorgverleners – al jaren populair is bij senioren.

Verschillende soorten

Een VR-bril biedt nog meer mogelijkheden om het isolement te doorbreken: een spelletje spelen met de kleinkinderen, kuieren door hun favoriete park, een tripje naar Parijs. Patiënten die voor een angstaanjagende behandeling zoals een operatie staan, kunnen hun angst onder controle brengen door die ingreep eerst virtueel te beleven. En virtual reality is ook in andere segmenten van de gezondheidszorg aan een opmars bezig:

  • Geneeskundestudenten gaan op verkenning door het menselijk lichaam.
  • Chirurgen gebruiken VR voor robotoperaties die daardoor sneller verlopen en minder kans geven op complicaties.
  • Revaliderende patiënten leren in de gecontroleerde virtuele wereld sneller hoe ze hun ledematen opnieuw kunnen gebruiken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb