Robotica blog

 

Nadelen van robotica in de zorg:

  • De robots brengen ontmenselijking van de zorg; ouderen worden lastige objecten die zoetgehouden moeten worden.
  • Een stuk plastic met motoren en wat voorgeprogrammeerde reacties is geen vervanging voor echt menselijk contact.
  • Je houdt mensen voor de gek.
  • Het is het 'afkopen' van de maatschappelijke verplichting tot zorg voor zwakkeren in de samenleving.
  • De verleiding zal groot zijn voor zorginstellingen om de gewonnen zorgtijd om te zetten in korten op personeel.
  • Hoe zit het met de privacy aspecten? Welke informatie wordt er door de robots opgeslagen en wie kan/mag die inzien?

Voordelen van robotica in de zorg:

  • Verzekerd van noodzakelijke zorg
  • Voorspellen van medische incidenten
  • Kosten en baten
  • Een gezelschapsrobot bestrijdt eenzaamheid op de momenten dat er geen ander persoon beschikbaar is.
  • Een robot is altijd inzetbaar, is nooit moe of verveeld.
  • Een robot ontlast de verzorgers.
  • Een robot kan langere zelfstandigheid bevorderen als de robottechnologie wordt ingezet als een verlengstuk van degene met dementie en niet als verlengstuk van de verzorger.

 

 

Mijn mening over robotica

Robotica word nog niet heel veel gebruikt niet overal al. Omdat het heel duur is en niet elke instelling kan het kopen omdat het heel duur is. Ik wil dit niet in de zorg krijgen want het is niet menselijk en ik vind heel belangrijk is dat het menselijk blijft omdat ze dat fijner vinden. De ouderen die ik gesproken heb die willen de robots niet in de zorg omdat het de mensen zijn baan kost en de ouderen al weinig sociaal contact met mensen hebben wil ik dat behouden en dat is zeer belangrijk voor de ouderen anders voelen ze zich alleen niet geliefd heb liever dat ze zich goed voelen.

Niet iedereen is enthousiast over het inzetten van robots in de zorg. Demente ouderen zouden gefopt worden door ze te laten interacteren met een robot, terwijl ze niet meer in staat zijn om te zien dat het om een robot gaat. Maar is het werkelijk zo erg is dat demente ouderen niet snappen dat Paro geen levend wezen is, als ze wel gelukkiger worden door het knuffelen met de namaak babyzeehond?

 

 

Sociaal gedrag van robots

Tijdens mijn promotie-onderzoek heb ik op basis van psychologische en sociaal wetenschappelijke theorieën een computermodel ontwikkeld van hoe mensen zich sociaal-emotioneel gedragen. Wat bepaalt hoe mensen elkaar en elkaars gedrag waarnemen? Wat roept bepaalde emoties bij mensen op? Welke rol hebben emotionele gevoelens bij het maken van beslissingen? En hoe en wanneer reguleren we onze emoties? Omdat een computermodel feitelijk een stuk software is, kan een computermannetje of robot dit model gebruiken om zich emotioneel menselijk te gaan gedragen. Je zou het model kunnen zien als de hersenen van de robot.

 

Om dit model te testen heb ik in een experiment vrouwen laten speeddaten met het model, dat was ingebouwd in een poppetje op de computer. Zowel de persoon als het poppetje kon kiezen tussen een aantal antwoorden bij het beantwoorden van een vraag die de ander stelde. Proefpersonen konden in het experiment niet onderscheiden of het poppetje bestuurd werd door het model, of door een echt persoon. Het model slaagde dus voor een aangepaste vorm van de Turing Test.

Maak jouw eigen website met JouwWeb